10 december, 2010

JK Seisins tidiga historia

Texten i det här avsnittet har Jarl Öijerholm skrivit i augusti 2005.

Fösta bilden på Seisin. Tagen hösten -73.

I mitten Jarl ÖijerholmJiujitsuklubben SEISIN startades den 3 september 1973. Initiativtagare och grundare av klubben är Jarl Öijerholm. Jarl flyttade till Halmstad från Göteborg 1971. I Göteborg hade intresset för jiujitsu tagit sin början på Redbergsgården 1968-69 under ledning av Kurt Durewall. Som nygraderad till grönt bälte och full av idéer kom som sagt Jarl till Halmstad. Jarl var gift med en halmstadtjej och bägge längtade tillbaka till Halmstad. Jarl sökte jobb och till slut lyckades det. Ett husköp blev det också, bollklubbens tränare, Jan Holmberg, hade bestämt sig för att lämna Halmstad så det huset blev Jarls.

Tillsammans med ett tiotal arbetskamrater från HDF-bolagen tog jiujitsuträningen sin början. Också Dan Rane med flera från Hallands hundbevakning kopplades på och det blev ett fint litet gäng med samma intresse.

Mattan skulle plockas bort efter varje träningspass. Kanske istället för uppvärmning??
Ett japanskt lexikon lånades på biblioteket och vi var några som letade namn. När vi såg att SEISIN i svensk översättning betyder god laganda togs beslutet. Det var ju precis det som man ville uppnå i den nya klubben. Naturligtvis började vi också leta efter en lämplig lokal. Fritidskontoret och inte minst dess dåvarande chef Sven Aremar uppvaktades flitigt. Vi uppfattade det så att man inte hade någon större förståelse för en lokal för något så konstigt som jiujitsu. Man antydde att det var väl tillräckligt med den judo som redan var etablerad.

Jarls chef och VDn för HDF-bolagen, Lars Ågren var den som kom med en öppning. Lars Ågren var ordförande i Halmstad Golfklubb. Golfspelare kunde vintertid träna inomhus mot ett nät i syfte att öva upp svingen. Ett sådant nät fanns i en lokal på Klammerdammsgatan, tidigare ett tryckeri för tidningen Halland.

Svenssons begravningsbyrå disponerade lokalerna och efter en kontakt med Svenssons så visade det sig att golfarna inte utnyttjade lokalerna. Däremot använde Svensson lokalen till förvaring av likkistor i. På gården fanns ett garage och om vi bar ner kistorna och ställde dem på högkant så skulle de få plats i garaget och då skulle vi kunna få utnyttja lokalen för jiujitsu. Ett mycket flott erbjudande av Svensson och tillika utan kostnad. Kanske var han tidigt ute för att kunna knyta kunder till sin verksamhet?

Med visst stöd från HDF inköptes mattor och en presenning. Mattan blev ca 20 kvadratmeter. Väggarna fick ny färg och lokalen fick duga. WC fanns men dusch saknades. Ett mindre utrymme en trappa upp fick vara omklädningsrum. Vi hade lokal, matta och ett stort mått envishet att driva klubben framåt. Vi var nu etablerade.

Träningspass i Vallåsskolans källare. Lägg märke till den olikfärgade presenningen

Jakten på en annan lokal gick vidare och i första hand togs kontakter med hjälp av Dan Rane som hade bevakningsuppdrag. Han kände väl till Halmstad med omnejd. För att bara nämna några som var på gång så hade bygdegården i Skedala sin källarlokal ledig. Vi insåg snabbt det besvärliga läget och lokalen var i minsta laget. Nästa lokal som stått tom länge var nuvarande Katolska kyrkan. Lokalen hade ganska många pelare och allt för mycket fanns att göra men läget var det inget fel på.

Nu började Fritidskontoret bli mer aktiva att hjälpa till och vi blev erbjudna Vallåsskolans skyddsrum. Det innebar en fördubbling av ytan och krävde ytterligare 20 kvadratmeter matta. Vi hade nu 40 kvadrat. Ena halvan var täckt med en beige presenning och andra halvan med en grön. Mattorna skulle flyttas bort efter varje träningspass och in i ett förråd. Vi tillverkade vagnar med ett mitträcke där mattorna placerades på varje sida och låstes fast. Med inövad teknik gick det snabbt att iordningställa lokalen för träning. Nu fanns i övrigt alla bekvämligheter och även skilda omklädningsrum för män och kvinnor. Vid den här tiden började vi också att köra träning för barn och ungdomar.

Deltagarna från Seisins på vårt första riksläger i april 1976

Som kuriosa kan nämnas att vi köpte presenningsduken i metervara och ett segelsömmeri på Tullgatan i Halmstad sydde presenningarna till större stycken.

Ett flertal resor till olika läger anordnade av SJF uppmuntrade klubbmedlemmarna och alltid blev det några som graderades till högre bälten. Vi deltog också i diverse veckoslutskurser i ledarskap, skadehantering, tejpning och massage som anordnades genom Bättre IF.

Det första stora lägret i vår egen regi kom den 24-25 april 1976 och genomfördes i Vallåsskolans aula. Huvudinstruktör var Kurt Durewall.

Under tiden fram till 1980 var Jarl verksam i klubben och var graderad till brunt bälte, samt c-instruktör med rätt att gradera t.o.m grönt bälte. När klubben fick egen lokal på Bohusgatan lämnade Jarl allt med jiujitsu för att kunna ägna sig helhjärtat åt ett delägarskap i ett större företag i Halmstad.

Till allas stora glädje fanns två personer kvar som fortsatte att driva klubben framåt. Det var Bo Wiktorén och Christer Johansson.