10 december, 2010

Allmänt om Jiujitsu

Vad är Jiujitsu?

Ett sätt att svara på frågan är att tala om vad det INTE är.

Det är INTE en kampsport. Vi tävlar inte. Det finns inga regler som i exempelvis judo och karate. Våra regler består i att man måste följa våra principer.

Jiujitsu är en renodlad självförsvarsträning. Du använder dig inte av några tillbehör när du försvarar dig och du använder dig inte heller av sparkar och slag när du försvarar dig. Jiujitsu är japanska och betyder mjuk teknik. Trots att Jiujitsun är japansk från början och har anor som går flera hundra år tillbaka i tiden så är vår variant en modern självförsvarsträning som är väl anpassad till svensk lagstiftning

Killar och tjejer och gamla och unga tränar ihop. Uppdelningen vi har i klubben är mellan ungdomar, d.v.s personer under 15 år och vuxna.

Alla ska kunna träna med olika personer. Att träna med en någon som är 20 centimeter kortare eller längre än dig själv betyder att man måste göra försvaret på ett annorlunda sätt. Eller så märker du att den inte fungerar alls. Då måste du växla till en annan teknik. Att träna med en tyngre person är mycket effektivt. Då märker du om du använder rätt teknik. Du ska ju enkelt kunna fälla eller kasta en person som är 20-30 kilo tyngre än dig själv. Det gör du bara med rätt teknik.

Jiujitsu är den kampart som är mest inriktad mot självförsvar. Som jämförelse kan nämnas att exempelvis Karaten mestadels omfattar slag och sparkar, vilket inte alltid är särskilt lämpligt i praktiskt självförsvar, medan Judon är en ren tävlingsform, liknande brottning, vars regler är alltför begränsande för att medge ett effektivt försvarssystem.

 

Jiujutsu-uppvisning av japansk polis 1907

Grundfilosofin i Jiujitsu är att med teknisk färdighet kompensera eventuell underlägsenhet i fysisk styrka. Detta gör att Jiujitsu är lämpligt för såväl unga som gamla, kvinnor som män. Det finns en mängd olika stilar också inom Jiujitsun, bara i Sverige kan man utan större problem finna ett tiotal. Skillnaden mellan stilarna kan ofta verka marginell, men är nog så viktig när du väljer vilken stil du skall börja träna.

En del stilar är ganska traditionella och håller hårt på de ursprungliga asiatiska formerna, vilket gör att de ibland är mera stilrena och artistiska än självförsvarsinriktade. Andra stilar är mera tävlingsinriktade, vilket också det kan medföra en del begränsningar i självförsvars-tillämpningar.

Kanske har du lagt märke till att ordet Jiujitsu ibland stavas på olika sätt. Detta beror helt enkelt på att termen är japansk, och olika översättare använder olika stavning för att efterlikna det japanska uttalet med hjälp av våra västerländska skrivtecken. Innebörden i begreppet är detsamma oavsett stavningen och idag används variationer i stavningen i viss mån för att skilja på olika stilar.