27 oktober, 2010

Frågor & Svar

Här finner du svar på de vanligaste frågorna

Vad måste man kunna när man börjar träna jiujitsu?
– Ingenting. Du förväntas inte ha någon grundkunskap när du börjar träna.

När är man för gammal för Jiujitsu?
– Kurt Durewall som är grundaren av vårt system blev 89 år och tränar in i det sista han deltog bl a på klubbens 40 års läger i Halmstad 2013. I klubben har vi både 40 och 50-åringar som tränar regelbundet.

Är det en massa ”sparka och slåss” i jiujitsu?
– Nej! Vi använder oss inte av spark eller slag som försvar. Naturligtvis måste vi kunna försvara oss mot en spark eller slag och då får den som agerar anfallare ge en spark eller slag.

Tränar killar och tjejer i samma grupp?
– Ja! Alla tränar tillsammans och på lika villkor.

Får vem som helst träna?
– Javisst. Dock förväntar vi oss att du är snäll och vänlig mot dina träningskamrater och instruktörer.

Vad lär man sig mer än ren teknik?
– Du lär dig bland annat fallteknik, balans, greppsäkerhet, avspändhet och koordination.Att du får ett bättre självförtroende räknar vi också på plussidan.

Är det stor skaderisk i jiujitsu?
– Skaderisken under träningen är mycket låg. De som tränar hårt och intensivt löper självklart en viss risk att skada sig, men skadefrekvensen är inte större än i andra kontaktsporter. I vissa sporter, t.ex. ishockey, fotboll, innebandy eller ridning, är den mycket större.
Framförallt i början kan man ha ett och annat blåmärke. De får man oftast av att motståndaren inte vet hur hårt man ska hålla och då är det lätt att man får ett märke någonstans. Det problemet brukar avta efter ett par terminer

Kan jag ha glasögon när jag tränar?
– Ja, det finns personer som tränar med glasögon. De flesta försöker nog träna med linser för det finns naturligtvis en risk att glasögonen trillar av och går sönder. De som tränar med glasögon tar av sig dem när man gör vissa tekniker som exempelvis mattfight.

Måste jag ha ”judodräkt” när jag börjar träna?
– Både nej och ja. När du börjar i nybörjargruppen så finns inte något krav på dräkt. Därför kan man prova på några månader innan man investerar i en dräkt. När man kommer till fällningar och kasttekniker så är det att föredra om man har en dräkt på sig. Dräkterna är väldigt hållbara och går inte sönder lika lätt som en T-shirt. En dräkt kostar från ca 350 kronor och uppåt.

Kan man tävla i jiujitsu?
– Nej. Då jiujitsu endast syftar att lära ut ett effektivt självförsvar kan man ej tävla i jiujitsu. Dock finns det andra varianter av jiujitsu där man kan tävla också.

Måste jag ha en kompis med mig när jag börjar träna?
– Nej! Självklart är både du och din kompis välkomna men du får lika gärna komma själv.

Jag är 14 år och osäker på vilken grupp jag ska börja i, ungdomsgruppen eller vuxengruppen?
– Det beror på hur mogen och färdigväxt din kropp är. Om du känner att du är relativt färdigväxt kan du lika gärna börja direkt i vuxengruppen. Ta gärna kontakt med en instruktör om du är osäker.